Πρέβεζα: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραλίες, φυσικός πλούτος, αφετηρία εκδρομών

Με τη διαμονή σας στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – studios Άνοιξη μπορείτε να δείτε στον ευρύτερο προορισμό Πρέβεζα: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραλίες, φυσικός πλούτος, αφετηρία εκδρομών.  Περιηγηθείτε στη συνέχεια του άρθρου:

Μνημεία & Εκδρομές

 • Νικόπολη, 5 λεπτά

 • Ζάλογγο, όπου βρίσκεται και η αρχαία Κασσώπη, 20 λεπτά

 • Νεκρομαντείο της Εφύρας, 25 λεπτά

 • Το νησί της Λευκάδας, 20 λεπτά

 • Πάργα, 30 λεπτά

 • Ιωάννινα, 1 ώρα

 • Παξοί – Αντίπαξοι, 40 λεπτά από την Πάργα

Αξιοθέατα:

 • Αμβρακικός κόλπος

Είναι το μεγαλύτερο (μωσαϊκό υγροτοπικών συστημάτων) στην Ελλάδα και αποτελείται από λιμνοθάλασσες, καλαμιώνες, δάση και τις αλυκές. Οι υγρότοποι και τα δέλτα των ποταμών Αχέροντα και Άραχθου ποταμοί αποτελούν οικολογικό σύστημα μεγάλης αξίας και ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το τοπίο σπάνιας ομορφιάς, 100.000 πάπιες έρχονται κάθε χρόνο για να περάσουν το χειμώνα και περίπου 250 διαφορετικά είδη πουλιών μένουν για να αναπαραχθούν. Η ίδια περιοχή, είναι η τρίτη μεγαλύτερη αποικία των αργυροπελεκάνων στην Ευρώπη, αλλά και η μεγαλύτερη αποικία των ερωδιών στα Βαλκάνια.

 • Λίμνη του Ζηρού

  Η λίμνη του Ζηρού είναι πανέμορφο φυσικό τοπίο ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση.

 • Λούρος και Αράχθου Δέλτα

  Το διπλό Δέλτα του Λούρου και των ποταμών Αράχθου στον Αμβρακικό κόλπο είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα υδρόβιων φυτών και σπίτι πολυάριθμων πουλιών και σπάνιων ζώων (ερωδιοί, τα δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες κλπ, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Η περιοχή είναι προστατευμένη σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη Ramsar.

Παραλίες

Οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν, επίσης, την αναψυχή με την χαλάρωση στις όμορφες παραλίες της Πρέβεζας (Κυανή Ακτή, Αλωνάκι, Άγιοι Απόστολοι, Παντοκράτορα, Καλαμίτσι, το Κανάλι, Καστροσυκιά, Αρτολίθια, Λυγιά, Βράχος, Λούτσα, Βάλτος, Μύτικας και Μονολίθι).

Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία

 • Αρχαία Κασσώπη

  Μια από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες ελληνικές πόλεις, η Κασσώπη βρίσκεται 20 χιλιόμετρα, βόρεια της Νικόπολης στη δεξιά πλευρά του δρόμου προς την Παραμυθιά. Ήταν Η εγκατάσταση στην Κασσώπη έγινε από φυλή της Θεσπρωτίας που αποσπάστηκε από τους υπόλοιπους Θεσπρωτούς γύρω στο 400 π.Χ. και διαμόρφωσε ένα ανεξάρτητο κράτος.

  Η πλευρά της πόλης, την Αγορά, δύο θέατρα και το πρυτανείο έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι, δείχνουν ότι η Κασσώπη ήταν πολιτιστικό κέντρο της φυλής. Πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν επίσης ότι η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από την Εποχή του Χαλκού.

 • Αρχαία Νικόπολη

  Τα δωμάτια βρίσκονται 2 χλμ. από την Νικόπολη που ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο στο πρώτο αιώνα π.Χ. σε ανάμνηση της νίκης του κατά του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου (2 Σεπτεμβρίου 31 π.Χ.). Η πόλη είχε πολλά επιβλητικά κτίρια, όπως το Θέατρο, το Ωδείο, τα λουτρά, το Νυμφαίο, το Στάδιο, το Γυμνάσιο, το Υδραγωγείο και τα μεγάλα τείχη. Ο χώρος διαθέτει επίσης ένα εξαιρετικό μουσείο με ιστορικά ευρήματα από την αρχαία πόλη.

  Το Ωδείο της Νικόπολης έχει αποκατασταθεί και πλέον χρησιμοποιείται για θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

 • Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης

  Το μουσείο εκθέτει συλλογές, αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά από την αρχαία πόλη και τα κτερίσματα από το αρχαίο νεκροταφείο της Νικόπολης. Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του είναι ένα άγαλμα λιονταριού από την περιοχή του αρχαίου θεάτρου της Νικόπολης που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., ένα μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς -και αυτό από την περιοχή του Ωδείου, το μαρμάρινο άγαλμα μιας γυναίκας που χρονολογείται από το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. και μια μαρμάρινη κυλινδρική βάση με ανάγλυφη παράσταση μάχης των Αμαζόνων.

 • Ζάλογγο

  Ο λόφος του Ζαλόγγου υψώνεται στα ανατολικά της περιοχής. Τον Δεκέμβριο του 1802 οι Σουλιώτισσες μαρτύρησαν όταν επέλεξαν να χορέψουν το δρόμο τους πάνω από γκρεμούς του αντί επιτρέψουν στον εαυτό τους να πέσει στα χέρια των Οθωμανών.

 • Μονή Ζαλόγγου (18ος αιώνας)

  Βρίσκεται κάτω από το βουνό του Ζαλόγγου, με ένα τμήμα του αρχαίου πολυγωνικού τείχους λίγο μακρύτερα προς τα δυτικά. Νότια αυτού του τείχους είναι τα θεμέλια περίπτερου ναού του 4ου αιώνα π.Χ., πιθανόν αφιερωμένου στην Αφροδίτη.

 • Νεκρομαντείο της Εφύρας (Oracle of the Dead)

  Τα ερείπια αυτού του φημισμένο μαντείο των νεκρών βρίσκονται 38 χιλιόμετρα, από την Πρέβεζα στη θέση της αρχαίας Εφύρας κοντά στο χωριό Μεσσοπόταμο. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέφτονταν αυτό το μέρος για να επικοινωνούν με τους θανόντες. Δεν είναι γνωστό πότε η λατρεία της Περσεφόνης και του Άδη άρχισε εδώ, αλλά οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν γενικά ότι τα βαθιά ανοίγματα στη γη,τα σπήλαια και τα φαράγγια οδηγούσαν στον Κάτω Κόσμο (Άδη). Οι ανασκαφές εδώ έφεραν στο φως ένα κτίριο με ένα λαβύρινθο από διαδρόμους, επιμελητήρια, κιονοστοιχίες και ιερό.

 • Πάργα Φρούριο

  Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πάργας, το φρούριο περιβάλλει το βραχώδη λόφο στο ψηλότερο σημείο της Πάργας. Χτίστηκε από τους Βενετούς το 1380 στα θεμέλια του παλαιότερου τοίχους. Αργότερα αποκαταστάθηκε και επεκτάθηκαι κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Αλή Πασά. Το κάστρο προστατεύει την φυσικά οχυρή θέση της πόλης.

 • Κάστρα και Χριστιανικά μνημεία

Ταξιδεύοντας στην π.ε.. Πρέβεζας (Πρέβεζα = πέρασμα)

Πρέβεζα: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραλίες, φυσικός πλούτος, αφετηρία εκδρομών

Γεωγραφική Θέση

Ο Νομός Πρέβεζας βρίσκεται στη πιο προνομιακή θέση, νοτιοδυτικά της Ηπείρου με πρωτεύουσα την Πρέβεζα, και το νοτιότερο τμήμα αυτής προεκτείνεται ανάμεσα από το Ιόνιο Πέλαγος και τον Αμβρακικό κόλπο. Ο Μύτικας απέχει 10 λεπτά από την πόλη της Πρέβεζας.

Ο νομός διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους:

 • Υδροβιότοπους

 • Δασικές εκτάσεις

 • Ορεινές εκτάσεις

 • Παράκτια μέρη του Ιονίου

Διασκέδαση

Υπάρχουν πολλές επιλογές διασκέδασης και για όλες τις ηλικίες.

Η Πρέβεζα μπορεί να προσελκύσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αφού χάρη στα υπέροχα γραφικά στενά με τα ουζερί και τις ταβέρνες, δίνουν ένα νησιώτικο χρώμα στη πόλη. Η παραλία γεμάτη με καφετέριες και clubs, δίνουν ρυθμό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αξιοθέατα – Μνημεία

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολής

  Σε απόσταση 2 χλμ. Από τον Μύτικα βρίσκεται το νέο μουσείο της Νικόπολης όπυ υπάρχει πλούσια συλλογή από γλυπτά του ρωμαϊκού και παλαιοχριστιανικού κόσμου.

 • Αρχαία Κασσώπη

  Απέχει οδικώς 20 χλμ από τον Μύτικα, και βρίσκεται ανάμεσα από το χωριό Καμαρίνα (=καμάρι του Ιονίου) και το μαναστήρι του Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο. Ο πληθυσμός της αρχαίας Κασσώπης ανέρχονταν περίπου στις 10.000 με 12.000. Μια τεράστια έκταση αρχαιολογικού χώρου όπου μπορείτε να δείτε θέατρα, συστήματα ύδρευσης, ψηφιδωτά μέχρι και μακεδονικούς τάφους.

 • Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

  Ο αγωγός του υδραγωγείου που έχει μήκος 50χλμ, βρίσκεται ανάμεσα στο το βόρειο τμήμα του ποταμού Λούρου, στο χωριό Αγ. Γεώργιος. Κατασκευάστηκε μετά από την Νικόπολη από τον Οκταβιανό, για να εξασφαλίσει την ύδρευση της πόλης.

 • Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης

  Το ρωμαϊκό ωδείο είναι ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρητέα μνημεία της Νικόπολης, όπου εκεί πραγματοποιούσαν ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, όπως γίνεται και στη σημερινή εποχή.

 • Ζάλογγο

  Το Ζάλογγο είναι ένα από τα πιο ιστορικά όρη της Ελλάδας σε ύψος 670 μέτρων και με αριθμό σκαλιών 410! Εκεί την 18 Δεκεμβρίου του 1803, 53 γυναίκες και παιδιά κυνηγημένοι από το Σούλι, προτίμησαν να πέσουν στο γκρεμό χορεύοντας η μία μετά την άλλη, για να μην τους αιχμαλωτίσει ο στρατός του Αλή Πασά. Κάθε χρόνο γίνονται τα γνωστά “Ζαλόγγεια” στη μνήμη των πεσόντων

 • Νεκρομαντείο Αχέροντα

  Το πιο φημισμένο νεκρομαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου βρίσκεται περίπου 25 χλμ από τον Μύτικα και 5χλμ από τον· ποταμό Αχέροντα. Οι ανασκαφές που είχαν γίνει έφεραν στο φως ένα κτίριο με πολλά δωμάτια μέσα σε λαβύρινθο. Εκεί πήγαιναν οι θνητοί για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές του κάτω κόσμου και να μάθουν για το μέλλον.

Πρέβεζα και Φυσικός Πλούτος

Πρέβεζα: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραλίες, φυσικός πλούτος, αφετηρία εκδρομών

 • Αμβρακικός κόλπος

  Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόλπους στην Ελλάδα, και αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα. Η είσοδος του είναι στο στενό περασμα του Ακτίου για Πρέβεζα, και αποτελείται από πολλές λιμνοθάλασσες και βάλτους.
  Εκεί χύνουν τα νερά τους οι ποταμοί του Αράχθου και του Λούρου. Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας υδροβιότοπος που φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας.

 • Λίμνη Ζηρού

  Βρίσκεται 2 χμ από την πόλη της Φιλιππιάδας. Πολλοί γεωλόγοι ισχυρίζονται ότι πριν περίπου 10.000 έτη ήταν ένα σπήλαιο όπου κατέρρευσε η οροφή του και δημιουργήθηκε η λίμνη που υπάρχει τώρα.

 • Ποταμός Λούρου

  Ένας από τους πιο σημαντικούς ποταμούς στο νομό Πρέβεζας, ο οποίος καταλήγει στον Αμβρακικό κόλπο μετά από διαδρομή 60χλμ.

 • Ποταμός Αχέροντας

  Ο πιο γνωστός από την μυθολογία ποταμός, με μήκος περίπου 65χλμ που καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Υπάρχει πλούσια χλωρίδα, βραχώδη και παραποτάμια βλάστηση και αμέτρητα πλατάνια. Στο μεγαλύτερο μήκος του ποταμού μπορούν να γίνουν πεζοπορίες, όπου ο επισκέπτης έρχεται πιο κοντά στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Κάστρα

 • Κάστρο του Αγ. Ανδρέα

  Χτίστηκε το 1701 στη βόρεια πλευρά της πόλης (απέναντι από την είσοδο του σημερινού εμπορικού δρόμου). Το 1798 ο Αλή Πασάς λεηλάτησε και πυρπόλησε τη πόλη με αποτέλεσμα το κάστρο να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα.

 • Κάστρο του Αγ. Γεωργίου

  Βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, χτίστηκε από τον Αλή Πασά και το όνομα του προέρχεται από το ναό του Αγίου Γεωργίου που προϋπήρχε.

 • Παντοκράτορας

  Χτίστηκε από τον Αλή Πασά το 1807, βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης και χρησιμοποιούνταν ως επιθαλάσσιος προμαχώνας. Αλλοι προμαχώνες είναι της Βρυσούλας και στα Πευκάκια.

Χριστιανικά Μνημεία

 • Άγιος Αθανάσιος

  Ίσως από τις πιο παλιές καλοδιατηρημένες εκκλησίες που υπάρχουν στη πόλη, αφού η χρονολογία κατασκευής ήταν το 1780, με υπέροχες τοιχογραφίες.

 • Άγιος Χαράλαμπος

  Ο πολιούχος της Πρέβεζας που γιορτάζεται στις 10/02, με το ψηλό ενετικό πύργο του ρολογιού, το οποίο φτιάχτηκε με υλικά από τα ερείπια της Νικόπολης.

 • Αγία Τριάδα

  Ιδρύθηκε το 1744, αλλά το 1868 διαλύθηκε και με την φροντίδα δύο επίτροπων την ανακαίνισαν και έχτισαν ένα νέο μπαρόκ καμπαναριό. Γιορτάζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

 • Μονή Αγίων Αποστόλου

  Στην βορειοανατολική πλευρά της Πρέβεζας, το παλιό μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων χτισμένο το 1794 μέσα σε πυκνή βλάστηση από βελανιδιές ελιές με θέα τον Αμβρακικό κόλπο.

  Παραλίες

Πρέβεζα: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραλίες, φυσικός πλούτος, αφετηρία εκδρομών
Μονολίθι: Καθαρά καταγάλανα νερά & χρυσαφένια άμμος! http://anixipreveza.gr

Από την πόλη της Πρέβεζας μέχρι το βορειότερο τμήμα της Πάργας δηλαδή 60χλμ, θα συναντήσει κανείς πάμπολλες παραλίες που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα.

 • Κυανή Άκτη

  Βρίσκεται σε απόσταση 400μέτρων από το κέντρο της Πρέβεζας, με μικρούς κολπίσκους και αμμώδη παραλία.

 • Μονολίθι

  Είναι η μεγαλύτερη ακτή της Ευρώπης (17 χλμ.) με καταγάλανα βαθιά νερά και πλήρως οργανωμένη, αφού σε όλο το μήκος της θα συναντήσετε κάμπινγκ και καντίνες.

 • Καστροσυκιά

  Η παραλία της Καστροσυκιάς είναι αμμώδης και οργανωμένη με εστιατόρια και καφετέριες, αλλά εάν θα χρειαστείτε και κάποια σχετική απομόνωση, μπορείτε εύκολα να τη βρείτε.

 • Αρτολίθια

  Είναι η πιό ιδιαίτερη παραλία, λόγο των όρθιων βράχων που βγαίνουν από την θάλασσα

 • Λυγιά

  Η παραλία του χωριού Λυγιά αποτελείται από μικρούς ορμίσκους με αμμώδεις και βραχώδεις παραλίες

 • Λούτσα- Βράχος

  Εντυπωσιακή παράλια (6χλμ) με γαλαζοπράσινα νερά και λεπτή χρυσαφένια άμμο. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, beach bars, και μπορείτε να κάνετε σχεδόν όλα τα θαλάσσια σπορ.

 • Αλωνάκι

  Ένας υπέροχος μικρός γραφικός κολπίσκος, σε ένα καταπράσινο τοπίο, με κρυστάλλινα νερά και ψιλό βότσαλο.

 • Αμμουδιά

  Στην παραλία της Αμμουδιάς καταλήγει ο ποταμός του Αχέροντα και για αυτό τα νερά του είναι διαυγή.

 • Βάλτος

  Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το ενετικό κάστρο της Πάργας, με μοναδική αμμουδιά σε συνδυασμό με βαθιά καταγάλανα νερά.

 • Σαρακίνικο

  Στο βόρειο τμήμα του νομού βρίσκεται ένας κολπίσκος όπου μπορείτε να φτάσετε οδικώς ή και με σκάφος από την Πάργα.

Πρέβεζα: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραλίες, φυσικός πλούτος, αφετηρία εκδρομών
Το λιμανάκι του Μύτικα Πρέβεζας – http://anixipreveza.gr

Τι είναι η Πρέβεζα: αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, παραλίες, φυσικός πλούτος, αφετηρία εκδρομών

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για ότι μπορεί να χρειαστείτε!

Εδώ μπορείτε να βρείτε τις σελίδες μας στο plus.google.com και στο facebook